The famous tuscan black tobacco of the variety Kentucky for the tuscan cigar is the strongest tobacco in the world because it undergo fermentation. It comes from a mistake, when a century and a half ago, a cart full of black tobacco was left under a heavy rain and after that under the sun, with the intent to get it dry. But instead of drying, it fermented, yielding to a very strong taste and flavor. In order not to waste it, an ugly and dark cigar was made, as a cheap product to be sold to the poor people of Firenze. The production of that cigar was soon sold out and it became the most wanted smoking product in Tuscany. Nowadays the tuscan tobacco is grown in Valtiberina and Val di Chiana, and a minor production is left to Cava dei Tirreni. The best of the tuscan cigars, the Original, is still hand-made in the Lucca manufacturing plant.

Il sigaro toscano nasce per caso a Firenze, da un carro di foglie di tabacco nero della varietà Kentucky lasciate sotto un acquazzone e poi fermentate. Appena proposto, lo stortignaccolo e scuro sigaro toscano andò a ruba. Oggi il tabacco nero viene coltivato in Valtiberina, in Val di Chiana e a Cava dei Tirreni. Le sue enormi foglie, raccolte al giusto grado di maturazione e dopo essere state essiccate, vengono lavorate a mano nella manifattura di Lucca e sono utilizzate intere per rivestire il sigaro. Dagli Extravecchi agli Antichi Toscani, dai Riserva fino agli Originali, questi pregiati sigari toscani sono realizzati interamente in Toscana e prodotti con i tabacchi coltivati nelle ridenti valli dove scorre il Tevere.